noni calivita

Pochodzenie Noni

Łacińska nazwa Noni to - morinda citrifolia, jest rośliną stosowaną tradycyjnie na obszarze Pacyfiku, szczególnie w Polinezji Francuskiej.polinesja2.jpg To niewielkie drzewo lub krzew dochodzi przeciętnie do 5 metrów wysokości. Na Polinezji Francuskiej pojawiają się i 9 metrowe okazy. Charakteryzuje się dużymi połyskującymi liśćmi i twardymi kanciastymi gałęziami. Roślina ta odporna jest na choroby, wiatr i suszę, toleruje zasoloną wodę. Ze względu na bardzo żyzne gleby w okolicy wulkanów największe skupisko krzewów występuje w ich okolicy. Zaczyna rodzić owoce już po 9-12 miesiącach i w ciepłym klimacie, takim jak Polinezja, owocuje przez cały rok. Pojawiające się wielokrotnie w ciągu roku piękne białe kwiaty zamieniają się szybko w małe zielone owoce, które jeszcze szybciej przechodzą w jasnożółte dojrzałe owoce osiągające długości 4 - 12 cm, mają bardzo nieprzyjemny smak, a po ich otwarciu - również i zapach

.noni1.jpg
Owoce Noni dopiero pod wpływem dużej ilości promieni słonecznych, zawierają największą ilość wytworzonych w bioflawonoidach witamin - tzw. antyosksydantów, są podatne do przeróbki i lekko strawne.

Mieszkańcy Polinezji odciskają sok od dojrzałego owocu Noni i aplikują go chorym. Z 4 kilogramów owoców Noni można uzyskać jedynie 1 litr soku o wyglądzie herbaty.
Wyciskany sok z owocu Noni w dawce profilaktycznej podają w dawce minimum 1/4 szklanki dziennie. Leczniczo jednak dawkę taką zwiększają kilkakrotnie aby uzyskać właściwy efekt działania soku.
owoc.jpg Ze względu na nieprzyjemny smak, aby poprawić jego zapach i smak, wyciśnięty sok mieszkańcy wysp mieszają z innymi warzywami np. z marchewką lub owocami i ziołami, a dalej aby go tradycyjnie zakonserwować - pasteryzują go.

Jedynie nieliczne soki z owocu Noni, posiadają pełen skład owocu Noni tzn. miąższ, widoczny w gęstym soku, sprasowane pestki Noni (zawierają probiotyk i kojące olejki lecznicze) oraz około 80-85% wody.
Taki skład soku powoduję jego silniejsze działanie niż inne soki, wspomagając leczenie wielu chorób.
Dlatego sok z pełnego owocu Noni wraz z miąższem podajemy w dawce profilaktycznej tylko 30ml.
Miąższ i pestki używane są do produkcji kosmetyków, szamponów i mydełek.
Wyciąg z pestek owocu Noni zawiera silne działanie regeneracyjne i wspomagające odporność organizmu, dlatego wykorzystywany jest jako składnik naturalnych antybiotyków tzw. probiotyków - specjalnych zastrzyków regenerujących układ immunologiczny i olejów leczniczych na chorą skórę.
noni7.jpgRoślina ta występuje powszechnie również w Indiach, na Samoa, na Polinezyjskich wyspach m.in. Tahiti, Bora Bora, Moorea, w Indochinach i Australii. Znano ją już w starożytności blisko 6 tys. lat temu - wzmianki na ten temat znajdują się w pismach sanskryckich. Zakłada się, iż pierwotnie rosła w południowo - wschodniej Azji, a na wyspy Polinezji zawędrowała wraz z migrującymi ludami.



Niezależny Dystrybutor CaliVita - Justyna Wyszyńska